#GivingTuesdayNow 5 maj 2020

#GivingTuesdayNow är en global dag för att visa att vi står enade i kampen mot COVID-19 och tillsammans möta det akuta behovet av stöd och generösa insatser. Oavsett vem eller var i världen vi är visar vi den omtanke som hela världen behöver nu.

Vi för samman et globalt nätverk av ledare, partners, samhällen och generösa individer för att ta vara på den kraft som sammanför oss globalt – medmänsklighet och omtanke. Oavsett om du går en extra sväng förbi mataffären, ger av din tid, stannar i karantän, eller ger av dina pengar, är du en del av samhällets bärande kraft för att hjälpa någon i nöd.
Från globala företag till små lokala, från internationella hjälporganisationer till grannområdet, samlas människor på flera håll och kanter för att den 5 maj stå enade i #GivingTuesdayNow.

Var med i #GivingTuesdayNow!

Visa omtanke och att du vill vara med för att göra skillnad! Alla insatser räknas, stora som små.

Gå in på hemsidan för #GivingTuesdayNow om du vill läsa mer och få tips på vad du kan göra: https://now.givingtuesday.org/

Där kan du också ladda ner loggor att använda.

Varför #GivingTuesdayNow?

#GivingTuesday har sedan 2012 växt till en global gräsrotsrörelse för att visa generositet och givmildhet och finns idag i över 150 länder. På gräsrotsnivå deltar både organisationer och individer i #GivingTuesday i vartenda av världens alla länder. Den senaste #GivingTuesday, 3 december 2019, genererade totalt 2 miljarder i gåvor bara i USA, och över 5 miljarder globalt. Rörelsen har inspirerat miljontals människor världen över at bli volontärer, utföra alla möjliga generösa handlingar och ge av sin röst, tid, pengar och andra gåvor.

#GivingTuesdayNow den 5 maj 2020 sker som ett svar på det omfattande och akuta behovet av stöd och hjälp uttryckt i flera samhällen och från ledare världen över.

  • #GivingTuesdayNow är en global dag som går av stapeln den 5 maj 2020 då vi visar omtanke och att vi står samlade. Dagen är ett svar på den akuta nödsituationen som uppstått orsakat av COVID-19.
  • #GivingTuesdayNow samlar den generositet hos individer, organisationer, företag och andra samhällsbärare som redan har visats, och för att stötta samhällen och civilsamhällesorganisationer världen över. Det är en dag för att vi alla gemensamt ska ge av och till vad vi kan, oavsett vem eller var i världen vi är.
  • #GivingTuesdayNow är en möjlighet att visa att vi som globalt samhälle står enade. Utan att kunna flyga och träffas fysiskt är vi fortfarande sammanlänkade genom vår egna kapacitet att visa generositet och omtanke. Som ett globalt samhälle befinner vi oss i denna kris tillsammans, och kan också ta oss igenom den tillsammans.
  • Människor kan visa sin omtanke på flera olika sätt under #GivingTuesdayNow: oavsett om det är att hjälpa en granne, dela sin kunskap, eller ge till något man bryr sig om, räknas varje handling.
  • I en tid då vi alla är med om en pandemi är generositet och omtanke det som för människor samman, oavsett kön, etnicitet, kultur, religion, tro eller politiska åsikter. Generositeten ger alla människor kraft att bidra med en positiv förändring till nytta för våra medmänniskor och har ett fundamentalt värde alla människor kan agera på.
  • Generositet och omtanke kan hjälpa att lindra eller bryta den isolering och ensamhet många människor nu upplever. Vår förmåga att ge, hjälpa och hoppas ger oss chans att få bort känslan av maktlöshet.
  • Även om vi håller fysisk och social distansering, kan vi genom att visa omtanke fortsätta vara nära varandra. Det finns ingen anledning att vår fysiska distansering ska innebär att vi inte kan ge finansiellt, emotionellt eller socialt stöd som stöttar individer, familjer och samhällen.
  • Även i tid av ekonomisk kris, har vi alltid med oss vår förmåga att visa medmänsklighet. Ge av din tid, din vänlighet, din kunskap, din röst – alla är saker som du kan ge utöver monetära gåvor till ideella organisationer.

Läs mer om #GivingTuesdayNow den 5 maj 2020 här: https://now.givingtuesday.org/

På #GivingTuesdayNow hemsida kan du också ladda ner loggor och annat material.

Vad kan jag göra?

Privatperson:

Hjälp någon i riskgrupp att handla

Middag för två: Köp take away på din lokala restaurang eller ditt lokala café. Swisha sen motsvarande summa till en organisation som arbetar med matförsörjning eller social utsatthet.

Ge bort din utekväll: Räkna ut ungefär vad en normal utekväll skulle kosta för dig. En middag, en bio, inträde till klubben eller vad just du brukar göra. Sen tar du på dig mjukisbyxorna, kryper upp i soffan och stannar hemma. Donera summan för din utekväll till en organisation som gör nytta. På detta sätt räddar du både liv genom att följa myndigheternas riktlinjer och stöttar ett ändamål du bryr dig om.

– Prata med någon: För många människor är isoleringen vi lever i just nu tuff. Till detta tillkommer att många oroar sig för både hälsa och ekonomi. Så hör av dig. Ring till någon som sitter själv. Du kan göra skillnad!

-Hjälp lokalt: På många platser finns lokala hjälpgrupper på sociala medier. Finns det ingen där du bor? Starta en!

Företag:

– Hylla era anställda. Är ni i en av de branscher där personalen sliter extra hårt just nu? Passa på att visa er uppskattning. En enkel gest kan betyda mycket.

Ge en gåva till en organisation. Till exempel kan en viss procent av dagsvinsten doneras eller en specifik summa per medarbetare. Kanske medarbetarna kan få rösta vart de vill att pengarna ska gå.

Dela med er av er expertis. Utför pro bono-arbete under en dag.

Förrådet fullt? Donera sånt som inte längre används till välgörenhet. Många företag har under krisen hittat gamla OH-papper i förråden som de donerat till sjukvården för visir, vilka skatter gömmer sig hos er?

Organisation:

Nätvolontära!: Många organisationer sitter på ett stort nätverk av engagerade volontärer. Se till att engagera dessa på nätet. Organisera informationsspridning, peer-to-peer insamling eller passa bara på att säga tack för deras fantastiska engagemang.

– Håll ett digitalt insamlingsevent: Många plattformar har idag en gåvofunktion t.ex. Youtube. Livestreama ett seminarium, en paneldiskussion, en liten konsert eller en frågestund och låt era följare donera samtidigt.

Uppmuntra volontärer och medlemmar att vara med och tagga *#GivingTuesdayNow.

– #Mygivingstory: Låt medlemmar, volontärer och medarbetare spela in filmer eller skriva historier om gåvor som har betytt mycket för dem.

Berätta i era kanaler varför givandet är viktigt för er organisation och vilken nytta ni gör med er verksamhet.